IMRT - Διαμορφούμενης Έντασης Δέσμης Ακτινοθεραπεία
Για την εξωτερική ακτινοβόληση του μαστού, έχουν ενταχθεί οι υπερσύγχρονες τεχνικές εξωτερικής ακτινοθεραπείας IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy - Διαμορφούμενης Έντασης Δέσμης Ακτινοθεραπεία) και IGRT (Image Guided Radiation Therapy - Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Ακτινοθεραπεία).
Η IMRT, συγκρινόμενη με τις κλασικές μεθόδους της εξωτερικής ακτινοθεραπείας, αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή εξωτερικής ακτινοθεραπείας που εφαρμόζεται ευρέως στην κλινική πράξη. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες τεχνολογικές καινοτομίες (υποδιαίρεση των μεγάλων πεδίων ακτινοβολίας σε μικρότερα διαφορετικής έντασης), επιτυγχάνει τη βελτιστοποίηση της κατανομής της ακτινοβολίας στο σώμα της ασθενούς. Η ακρίβεια χορήγησης (στόχευσης) της ακτινοβολίας αυξάνεται σημαντικά. Παραστατικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για τη γλυπτική της ακτινοθεραπείας, καθώς το σχήμα στην περιοχή-στόχο που θα ακτινοβοληθεί, μπορεί να προκαθοριστεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Ένα επιπλέον εργαλείο που παρέχει η IMRT στον ειδικό ακτινοθεραπευτή-ογκολόγο είναι η χρήση ειδικών παραμέτρων (ιστογραμμάτων δόσης/όγκου). Οι παράμετροι αυτοί επιτρέπουν την άμεση πρόβλεψη του αποτελέσματος της θεραπείας. Επιτυγχάνεται δηλαδή, η προστασία των υγιών οργάνων (πνεύμονα και καρδιάς) και του δέρματος, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των παρενεργειών και στη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.
Η επιλογή της τεχνικής IMRT, λόγω της υπεροχής της έναντι των συμβατικών τεχνικών, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, αποτελεί πολλές φορές μονόδρομο κυρίως:
σε ασθενείς με όγκους που εντοπίζονται στον αριστερό μαστό (γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ακτινοβόληση της καρδιάς),
σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότες,
σε ασθενείς με ανατομικές ιδιομορφίες του θρωρακικού τοιχώματος,
σε ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας με περιορισμένες πνευμονικές εφεδρείες και
σε περιπτώσεις που πρέπει να ακτινοβοληθούν οι λεμφαδενικές περιοχές κοντά στον μαστό.
Η ακτινοθεραπεία του θωρακικού τοιχώματος και/ή του υπερκλείδιου βόθρου μετά από μαστεκτομή, αποτελεί αναγκαιότητα σε επιλεγμένες ασθενείς με συγκεκριμένα ευρήματα στην τελική ιστολογική εξέταση (π.χ. θετικοί μασχαλιαίοι λεμφαδένες). Ειδικά για αυτές τις ασθενείς, η χρήση της IMRT είναι πλεονεκτική γιατί οδηγεί σε πιο ακριβή στόχευση.
Επιπλέον, όταν οι γυναίκες αυτές έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο αποκατάστασης μαστού, η IMRT, ενώ προσφέρει πολύ καλή κάλυψη του στόχου, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συρρίκνωσης της ινώδους κάψας (παρενέργειας από την Ακτινοθεραπεία). Μεγάλες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με την IMRT πετυχαίνουμε καλύτερη ομοιογένεια της δόσης στις περιπτώσεις που έχει τοποθετηθεί ιστικό διατατήρας. ο διατατήρας περιέχει μεταλλικό μαγνητικό εξάρτημα το οποίο απορροφά περισσότερη δόση ακτινοβολίας με αποτέλεσμα ο ιστός που βρίσκεται όπισθεν του μετάλλου να λαμβάνει μικρότερη δόση ακτινοβολίας απ'ό,τι χρειάζεται. Η IMRT βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να θέτει τη δυνατότητα διόρθωσης τέτοιων σφαλμάτων.