Α. ΠΟΡΟΓΕΝΗ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ
Μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS): Το DCIS είναι ο πλέον συχνός μη διηθητικός καρκίνος μαστού. Περίπου 63.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται ετησίως στην Αμερική και αυτό αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού των πρωτοεμφανιζόμενων κακοηθειών μαστού κάθε χρόνο. Είναι μια κακοήθεια που αναπτύσσεται μέσα στο κύτταρα των πόρων και δεν διασπά τη βασική μεμβράνη των κυττάρων αυτών. Αντιμετωπίζεται καταρχήν με χειρουργική επέμβαση και τις περισσότερες φορές χρειάζεται επικουρική ακτινοθεραπεία. Εάν υπάρχουν υπάρχουν θετικοί ορμονικοί υποδοχείς, προτείνεται και ορμονοθεραπεία με Ταμοξιφαίνη. Εάν ακολουθηθούν βασικές αρχές χειρουργικής ογκολογίας με τα απαιτούμενα ελεύθερα χειρουργικά όρια τότε η πιθανότητα τοπικής υποτροπής είναι κάτι λιγότερο από 12%.
Διηθητικο Πορογενές καρκίνωμα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (NOS): Είναι ο πιο συνήθης τύπος, περίπου το 75% όπλων των καρκινωμάτων του μαστού ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία. Περιοχές νέκρωσης ή/και αποτιτανώσεων ανευρίσκονται στο 60% των περιπτώσεων. Στα καρκινώματα αυτά τη μεγαλύτερη προγνωστική αξία έχει ο βαθμός πυρηνικής διαφοροποίησης (Grade).
Μυελοειδές (medullary) καρκίνωμα: Αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του μαστού συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Βλεννώδες (mucinous) ή Κολλοειδές (colloid) καρκίνωμα: Αποτελεί το 2-4% των καρκινωμάτων μαστού και εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (60-70 ετών).
Σωληνώδες (tubular) καρκίνωμα: Πολύ καλά διαφοροποιημένο καρκίνωμα σε γυναίκες μέσω όρου ηλικίας τα 50 έτη,το οποίο έχει εξαιρετική πρόγνωση όταν ανευρισκεται σε αμιγή μορφή αλλά σε ενα ποσοστό 35-50% έχει πολυεστιακή ανάπτυξη και 38% αμφοτερόπλευρη εντοπιση.
Νόσος Paget της θηλής του μαστού: Κλινικά το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η "εκζεματοειδής " εμφάνιση της θηλής. Χαρακτηρίζεται ιστολογικά απο ανάπτυξη των νεοπλασματικων κυττάρων μέσα στην επιδερμίδα του δέρματος της θηλης και μπορεί να είναι in situ (δηλ. Χωρίς επέκταση στον αυλό των υποκείμενων πόρων ή να συνοδεύεται από υποκείμενο Διηθητικο Πορογενές καρκίνωμα.
Διηθητικό Θηλώδες (papillary) καρκίνωμα: Σπάνιος τύπος με καλή πρόγνωση.
Φλεγμονώδες καρκίνωμα: Κλινικά χαρακτηρίζεται απο τα σημεία της φλεγμονής, δηλ. ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος του μαστού με κύριο ιστολογικό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη λεμφαγγειακή διήθηση του μαζικού παρεγχύματος ή/και του χορίου του δέρματος. Οδηγό σημείο επίσης αποτελεί η εικόνα "φλοιού πορτοκαλιού" (Peau d'orange) που εμφανίζει το δέρμα του μαστού και πάντα πρέπει να επιβεβαιώνεται ιστολογικά διότι έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση.