Καρκίνος γενικά μπορεί να θεωρηθεί μια βλάβη στην αναπαραγωγή των κυττάρων. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί στα κύτταρα που βρίσκονται στους πόρους (πορογενές καρκίνωμα) ή από τα λόβια του μαστού (λοβιακή κακοήθεια).

Είναι ο δεύτερος πλέον συχνός καρκίνος και ο πρώτος στο γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται δε ότι στην Αμερική, μια στις 12 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο μαστού μια φορά στη ζωή τους. Η American Cancer Society υπολόγισε οτι το 2012 εμφανίστηκαν περισσότερες από 226000 νέες περιπτώσεις διηθητικής κακοήθειας και περίπου 63000 νέες περιπτώσεις in situ καρκινώματος. Μετά από την αύξηση που παρουσιάστηκε για περίπου μια 20ετια από το 2004 σταθεροποιήθηκε η επίπτωση (incidence rates) και από ό,τι δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μείωση. Η 5ετής επιβίωση υπολογίζεται πλέον σε περίπου 85% και αυτή έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με την δεκαετία του 90 λόγω κυρίως λόγω της ευαισθητοποίησης των γυναικών αλλά και των νέων διαγνωστικών μεθόδων.

Καρκίνος Μαστού

Πράγματι σε όσο πιο αρχικό στάδιο βρεθεί η κακοήθεια τόσο επηρεάζεται η πρόγνωση. Έτσι, ένας καρκίνος που θα βρεθεί σε Στάδιο Ι, η επιβίωση του πλησιάζει το 100%, ενώ ένας όγκος Σταδίου IV έχει επιβίωση που πλησιάζει το 20-25%.

Γι αυτό εξακολουθεί να είναι παρά πολύ σημαντικός ο πληθυσμιακός έλεγχος αλλά και η απόλυτη ευαισθητοποίηση των γυναικών που θα πρέπει με την οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό τους να επισκεφτούν ειδικό μαστολόγο - χειρουργό μαστού. Μόνο το 20% των κλινικών ευρημάτων είναι κακοήθειες οι οποίες χρειάζονται ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση.

Επικοινωνία

  • Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 101
  • Τηλέφωνο: 2107474065
  • Fax: 2107473683
  • E-mail: info@vvenizelos.gr