Χειρουργική των ΑποτιτανώσεωνΕπειδή οι αποτιτανώσεις δεν είναι ψηλαφητές χρησιμοποιείται η προεγχειρητική τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού. Αυτό γίνεται υπό τοπική νάρκωση στερεοτακτικά στον μαστογράφο. Εκεί τοποθετείται ένας πολύ λεπτός συρμάτινος οδηγός ο οποίος καταλήγει στο άκρο του σε ένα μικρό άγκιστρο έτσι ώστε να μη μπορεί να μετακινηθεί και το οποίο βρίσκεται στη περιοχή των αποτιτανώσεων. Μετά την τοποθέτηση του οδηγού και πριν τη χειρουργική επέμβαση λαμβάνονται μαστογραφικές λήψεις έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της θέσης του σύρματος σε σχέση με τις αποτιτανώσεις. Μετά η ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο, όπου συνήθως με μία περιθηλαία τομή αφαιρείται η πάσχουσα περιοχή. Το παρασκεύασμα αποστέλλεται για μαστογραφία, αφού πρώτα έχει σημανθεί, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι μακροσκοπικά τουλάχιστον οι αποτιτανώσεις απέχουν 1εκ. από το όριο του παρασκευάσματος. Συνήθως αποφεύγεται η ταχεία βιοψία του παρασκευάσματος για να μην καταστραφεί η μορφολογία τους.

Η τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού και η μαστογραφία του παρασκευάσματος ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να γίνονται όταν αντιμετωπίζονται ασθενείς με ύποπτες αποτιτανώσεις.

Πότε γίνεται μαστεκτομή στις αποτιτανώσεις;

1. Όταν η έκταση των μικροαποτιτανώσεων είναι μεγαλύτερη από 5 εκ.
2. Όταν η ασθενής έχει υποβληθεί σε 2 επανεγχειρήσεις με στόχο την επίτευξη ελεύθερων χειρουργικών ορίων κι αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται.

Η μέθοδος η οποία πλέον χρησιμοποιείται είναι η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και άμεση αποκατάσταση και ΟΧΙ η κλασική μαστεκτομή.

Πότε γίνεται ο έλεγχος του φρουρού λεμφαδένα;

Όταν είναι μεγάλη η έκταση των κακοήθων αποτιτανώσεων και φοβόμαστε ότι σε κάποιο μέρος της περιοχής υπάρχει μικροδιήθηση, δηλαδή διάσπαση της μεμβράνης του κυττάρου.

συμπέρασμα

Οι μικροαποτιτανώσεις αποτελούν μία κατάσταση του μαστού, η οποία όταν μεν είναι καλοήθης δεν χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση, όταν όμως υπάρχει υποψία κακοήθειας, τότε χρειάζεται διάγνωση, τουλάχιστον με τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω. Εάν εντοπιστούν εγκαίρως και με σωστό τρόπο, τότε δεν δημιουργούν κανένα ανησυχητικό πρόβλημα.

 

Επικοινωνία

  • Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 101
  • Τηλέφωνο: 2107474065
  • Fax: 2107473683
  • E-mail: info@vvenizelos.gr

Εγγραφή στο Newsletter